Tisočletniki, najbolj zadolžena generacija

Ena izmed najnovejših raziskav je pokazala, da kar 62 % te ameriške populacije živi »od plače do plače«, le 38 % pa ima občutek finančne varnosti. Najbolj pogosto za svoje hude finančne težave, tisočletniki krivijo socialne, medijske platforme. Preko njih namreč spremljajo izkušnje svojih prijateljev in ker bi jim bili radi podobni in jih skrbi, da bodo kaj zamudili, to povečuje njihovo potrebo po trošenju. V raziskavi ugotavljajo, da sama potrošnja ni problematična, težave nastopijo, ko socialnim pritiskom  dovolimo, da nas prisilijo v potrošnjo, ki presega naše finančne zmožnosti.

To seveda lahko s časoma postane hud problem in vpliva na dolgoročno finančno stabilnost posameznika. A, tisočletniki nimajo težav samo s prekomernim trošenjem temveč tudi s prekomerno zadolženostjo. Imajo namreč več dolga kot katerakoli druga generacija! V zadnjih petih letih se je njihov dolg povečal za 22 %.

Zanimivo je, da večina njihovega dolga ni v obliki hipotekarnega dolga temveč je vezan na študij, kreditne kartice in avtomobile. Kljub temu, da naj bi v naslednjih petih letih večina tisočletnikov imelo zaposlitev, v raziskavi opozarjajo, da jih bo naslednja recesija opustošila. Tisočletniki namreč  v povprečju nimajo niti 500 ameriških dolarjev prihrankov.

Nazaj