AIIB naredila korak k de-dolarizaciji

Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB), ki ima že preko 100 članic in med katerimi so tudi velike države kot so Nemčija, Velika Britanija, Švica, Švedska, Rusija, Italija, Francija, bo še letos začela s pilotskim financiranjem investicijskih projektov v lokalnih valutah, kot sta recimo indijska in indonezijska rupija.

To je sporočil podpredsednik prej omenjene banke in nekdanji glavni sekretar zakladnice Združenega kraljestva. To odločitev je vzpodbudila zaskrbljenost zaradi nihanj valut in posledični izpostavljenosti posojil, ki so nominirana v ameriških dolarjih. Banka bo v začetku projekte financirala z menjavo dolarjev za lokalno valuto, dolgoročno pa bo denar pridobivala na lokalnih trgih in v lokalnih valutah.

Banka pričakuje, da bo letos prevzela naložbene obveznosti v vrednosti okoli 4,5 milijarde ameriških dolarjev, kar je za 1,2 milijardi več kot v lanskem letu. V naslednjih petih letih imajo namen, za investicije različnih razvojnih projektov, ponuditi več kot 10 milijard ameriških dolarjev. To zagotovo ne gre v korist ameriškega dolarja, svetovne rezervne valute, v mednarodni trgovini.

Nazaj