Pomanjkanje ni napovedano, je planirano

Podjetje HAK, ki je iz tradicionalnega proizvajalca konzervirane zelenjave v Beneluksu preraslo v blagovno znamko za rastlinsko hrano po vsej severozahodni Evropi je objavilo, da bo od januarja prihodnjega leta ustavilo proizvodnjo za šest tednov. Odločitev so sprejeli zaradi negotovosti na trgu energentov. Ekonomist za prehrano pri podjetju ABN Amro meni, da v kolikor višjih cen energentov ne bo moč prenesti na potrošnika se posledično lahko hitro zmanjša razpoložljivost izdelkov. Za podjetje HKA tega za enkrat ne predvideva, ne more pa tega izključiti v prvem četrtletju naslednjega leta. Ekonomist za prehrano predvideva, da bo v prihodnjem letu to v širši prehrambni industriji velik problem. Pri drugem velikem podjetju iz Nizozemske, Baltusen Konservenfabriek, ne nameravajo ustaviti proizvodnje, bodo pa zahtevali več prožnosti v pogodbah s supermarketi. Naj je to naključje ali ne, pred kratkim je na največji veleprodajni tržnici sveže hrane v Parizu, kjer dela preko 12 tisoč ljudi in kjer so skladišča polna sadja, zelenjave, morskih sadežev, mesa, mlečnih izdelkov in cvetja iz Francije in celega sveta, izbruhnil ogromen požar. Vzrok požara ni znan, a naj bi ga še raziskali. In ne gre pozabiti, da je v Združenih državah Amerike, še pred poletjem zgorelo preko 20 predelovalnic hrane. Kdo bi si mislil, da je hrana tako zelo vnetljiva?

Nazaj