Val insolventnosti v 2021

Nemška centralna banka, v svojem poročilu banke opozarja, naj se pripravijo na močan porast stečajev podjetij v začetku naslednjega leta. V prvem četrtletju naslednjega leta namreč pričakujejo približno 6000 insolventnih podjetij.

Čeprav bo to nekoliko nižja številka od najvišje v času svetovne finančne krize (2008) pa nemška centralna banka opozarja, da »ne more izključiti… da bo bankrotiralo veliko več podjetij kot je trenutno pričakovano.« Zaradi številnih državnih finančnih stimulacij, je v prvi polovici leta v Nemčiji razglasilo plačilno nesposobnost za 6,2 % manj kot v enakem obdobju lani. To je ena najnižjih ravni v zadnjih 25. letih, čeprav je nemško gospodarsko krčenje najhitrejše v zadnjih 70. letih! K temu je zagotovo pripomogel tudi zakon, ki je s 1. marcem insolventnim podjetjem omogočil dodaten čas za oddajo vloge o plačilni nesposobnosti.

Zakon naj bi sicer veljal le do 30. septembra, a je bil na klasičen način podaljšanja in pretvarjanja, podaljšan do konca letošnjega leta. Po raziskavi kreditne agencije Creditreform naj bi po njihovih ocenah 550.000 podjetij - približno šestino vseh - že lahko uvrstili med t. i. "zombije". Podobna situacija je v Franciji, Španiji in verjetno še veliko huje v Italiji kjer ni uradnih podatkov o insolventnosti podjetij. Andrea Enria, predsednica nadzornega sveta ECB, je za Handelsblatt povedala, da bi podaljšan drugi val pandemije koronavirusa lahko povzročil povečanje slabih posojil za skoraj trikrat, na 1,4 bilijona evrov!

Nazaj