Ameriški dolar je znova na udaru

Pred nekaj dnevi je yuan tudi uradno postal del SDR (Special Drawing Rights) košarice. Pred kratkim je Svetovna banka objavila, da bo prvič v zgodovini izdala obveznice, ki bodo nominirane v SDR. To je toliko bolj zanimivo, ker Svetovna banka ne potrebuje svežega denarja, saj je ena najbolj kapitaliziranih institucij na svetu. To je precedens, ki velikim igralcem zelo jasno sporoča, »od sedaj naprej, svoje kapitalske rezerve dajte v SDR in omejite tveganje deviznega tečaja.» Kupci obveznic v vrednosti 2 milijard SDR bodo Azijska infrastrukturna investicijska banka (AIIB), Azijska razvojna banka (ADB) in nekaj poslovnih bank. Kitajska je te obveznice »izprosila« za večjo mednarodno izpostavljenost SDR.

Zanimiva je tudi objava poročila Mednarodnega denarnega sklada s smernicami za izdajo podjetniškega dolga, nominiranega v SDR. V začetku bodo na tak način sveža denarna sredstva pridobili javni investicijski skladi iz Singapurja, Norveške ali Danske, kasneje pa bo sodelovanje dovoljeno tudi manjšim investitorjem. Obseg teh sprememb je izjemnega pomena. Danes je namreč že 23 držav pripravljenih na valutno zamenjavo (SDR-USD), Kitajska, Rusija in Francija pa so že uradno usmerjene v zamenjavo ameriškega dolarja s sistemom mednarodne valute.

Med vrhom G20, ki bo potekal 4. septembra bo dogovorjen tudi proces za nemoteno pretvorbo dolga iz ameriških dolarjev v SDR dolg. Ob tem je potrebno poudariti, da se kakršna koli oblika prehoda iz trenutnega sistema ne bo zgodila čez noč.

Nazaj