Boj proti gotovinskemu poslovajnu se nadaljuje

Za ohranitev evro valute, je namreč potrebno ohraniti banke, katerih zadolženost je višja od njihovih rezerv v vseh državah evropske denarne unije.

In, če katera izmed držav postane insolventna (plačilno nesposobna) podobno kot Grčija, postane posledično ogrožen celotni bančni sistem. Edini način, da se takrat prepreči propad bank je, da se ljudem onemogoči dvig gotovine iz bank. Zato v državnih medijih vse pogosteje prihajajo na površje novice s katerimi ljudi pripravljajo na prihajajočo odpravo gotovine pri poslovanju. To »mantro« so začeli zagovarjati celo v nekaterih delih Nemčije. Še posebej agresivni so glede poslovanja z gotovino postali v Združenih državah Amerike, kjer so nedavno nekemu malemu trgovcu z bančnega računa zasegli 107.702,66 ameriških dolarjev, ker ni spoštoval "strukturnega" zakona.

Zakona, ki z namenom preprečevanja trgovanja z drogami in pranja denarja dovoljuje denarne depozite le do vrednosti 10.000 ameriških dolarjev, se morajo očitno bati tudi mali lokalni ameriški trgovci. Zanimivo je, da je bilo podobnih zasegov v letu 2005 samo 114, v letu 2012 že 639. Primer lepo pokaže kako hitro lahko vlada postavi na glavo finančno življenje posameznika. Vse kaže, da gremo po poti, ko v prihodnje, brez »odobritve« vlade, ne bomo mogli ničesar več kupiti ali prodati. In to ni tako oddaljeni dogodek, ko si morda mislite.

Nazaj