Razlika med revnimi in bogatimi vse večja

James Henry, nekdanji glavni ekonomist pri svetovalni družbi McKinsey, je v najbolj podrobni študiji o offshore gospodarstvu (davčnih oazah) do sedaj ugotovil, da so najbogatejši ljudje do dobra izkoristili čezmejno davčno zakonodajo in v offshore banke prenesli šokantnih 20,31 bilijonov ameriških dolarjev. To je vsota, ki je le malenkost nižja od skupnega BDP, ki sta ga ustvarili Japonska in Združene države Amerike v letu 2011, takrat vodilni dve svetovni ekonomiji!

Transakcije so bile omogočene zasebnim bančnim institucijam za račune posameznikov, ki jih ima britanski dnevnih The Guardian za t.i. svetovno super bogato elito. Če gre za velike vsote denarja, se imetnikom računov ni potrebno ukvarjati z nadležnimi predpisi in pravnimi vprašanji zato denar še vedno odteka iz velikih držav, večinoma v Švico in na Kajmanske otoke. Raziskava je tudi pokazala, da so privatne bančne institucije samo v letu 2010 upravljale z več kot 6 bilijoni ameriških dolarjev, kar je očitno velik porast glede na leto 2005, ko so upravljali z 2,3 bilijoni ameriških dolarjev.

Med temi bankami so se znašle tudi Goldman Sachs, UBS in Credit Suisse. Zanimivo odkritje študije je tudi podatek, da bi količina denarja, ki je od leta 1970 zapustila nekatere države v razvoju in se preselila na offshore bančne račune, z lahkoto poplačala državne dolgove. Razlika med bogatimi in revnimi v svetu je tako v resnici veliko večja kot smo verjeli do sedaj. Kot dokaz za to, je James Henry izračunal, da je okoli 9,84 bilijonov ameriških dolarjev v rokah le 92000 posameznikov. Z drugimi besedami, 0,001 % prebivalcev ima več premoženja kot znaša letni BDP katerekoli svetovne države, razen Evropske unije ali Združenih držav Amerike! Običajni državljani si sploh ne predstavljamo kako  nepravično se je ekonomski položaj poslabšal v zadnjih nekaj letih…

Nazaj