Velike bankle se pripravljajo na novo finančno krizo

Senatorka Elizabeth Warren iz ameriške zvezne države Massachusetts, je v decembru lanskega leta močno opozarjala na lobiste, ki so želeli, da bi ameriški Kongres potrdi določbo, s katero bi velikim bankam omogočil, z davkoplačevalskim denarjem pokrivati izgube pri poslovanju s finančnimi derivati.

Pri tej zahtevi so bili najbolj glasni lobisti banke Citigroup in to ne brez razloga. Premoženje banke je bilo ocenjeno na 1,9 bilijonov ameriških dolarjev, izpostavljenost banke do finančnih derivatov (t.i. stav) pa je presegalo 61,7 bilijonov ameriških dolarjev)!

Sredi decembra je zato senatorka Warren, v prezirajočem govoru, obtožila banko, da sta njena »velikost« in vplivnost dosegli točko zaradi katere je celotna država postala njihova talka. Ker pa ima banka Citigroup v državnih službah kar nekaj svojih bivših zaposlenih (dva nekdanja finančna ministra, sedanji finančni minister, sedanji finančni podsekretar, sedanji podpredsednik Federal Reserve,…), je bila predlagana določba seveda sprejeta. Senatorka je to komentirala z besedami: »Če si banka z Wall Streeta, Washington zate dela odlično. Izgubili smo to bitko, vendar bomo nadaljevali spopad.« V razmislek naj dodam, da je določba zelo podobna tisti iz leta 2008, ki je pripeljala do finančne krize in iz katere se še do danes nismo uspeli izkopati. Déjà vu?

Nazaj